Bibliografia
Apostolou N., Pandemia i plastikowy śmietnik 2020, „Deutsche Welle”, https://p.dw.com/p/3bQmL [dostęp: 1–4.03.2021].
Badania EuroStat, Packaging waste statistics, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Packaging_waste_statistics#Waste_generation_by_packaging_material [dostęp: 1–4.03.2021].
Badanie IPSOS, Polski konsument w czasach koronawirusa, https://www.ipsos.com/pl-pl/polski-konsument-w-czasach-koronawirusa-nowe-badanie-syndykatowe [dostęp: 1–4.03.2021].
CREA – Centre for Research on Energy and Clean Air, China Nationally Determined Contribution (NDC) and Domestic 14th Power Five-Year-Plan (FYP), https://energyandcleanair.org/publications/draworld-china-climate-five-year-plan/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Dyrcz R., Efekt pandemii: załamanie konsumpcji, czyli szok popytowy, Blog Polskiego Instytutu Credit Management, 2020, https://picm.pl/creditblog/efekt-pandemii-zalamanie-konsumpcji-czyli-szok-popytowy/ [dostęp: 1–4.03.2021].
EPA United States Environmental Protection Agency, Sources of Greenhouse Gas Emissions, https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions [dostęp: 1–4.03.2021].
Esbud Zakład Przetwarzania Odpadów, Odpady medyczne – jak wygląda ich utylizacja?, https://esbud.pl/odpady-medyczne-i-ich-utylizacja/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Europejska Agencja Środowiska, Transport, https://www.eea.europa.eu/pl/themes/transport/intro#:~:text=Jednocze%C5%9Bnie%20transport%20jest%20g%C5%82%C3%B3wnym%20%C5%BAr%C3%B3d%C5%82em,fragmentacji%20siedlisk%20i%20uszczelniania%20powierzchni [dostęp: 1–4.03.2021].
Federacja Polskich Banków Żywności, Nie marnuj jedzenia, https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf [dostęp: 1–4.03.2021].
Haque M.S., Uddin S., Sayem S.M., Mohib K.M., Coronavirus disease 2019 (COVID-19) induced waste scenario, 7 listopada 2020, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7648514/ [dostęp: 3.03.2021].
Inspekcja Ochrony Środowiska, http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/current [dostęp: 1–4.03.2021].
IPSOS, Mykowski A., Jak epidemia zmieniła nasz stosunek do ekologii, https://www.ipsos.com/pl-pl/jak-epidemia-zmienila-nasz-stosunek-do-ekologii [dostęp: 1–4.03.2021].
IPSOS, Polski konsument w „nowej normalności”, 2020, https://www.ipsos.com/pl-pl/polski-konsument-w-nowej-normalnosci [dostęp: 1–4.03.2021].
Karaczun Z., Koronawirus ogranicza emisję CO2. Kryzys po pandemii może jednak zepchnąć ochronę klimatu na drugi plan, „Newseria Biznes”, https://biznes.newseria.pl/news/koronawirus-ogranicza,p46255587 [dostęp: 1–4.03.2021].
Karwowski M., Zielińska A., Jankowska D.M., Strutyńska E., Omelańczuk I., Lebuda I., Creative Lockdown. A Daily Diary Study of Creative Activity During Pandemics, „Frontier in Psychology”, 2021, February, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2021.600076/full [dostęp: 1–4.03.2021].
Kieżel E., Zmiany zachowań a racjonalność w postępowaniu polskich konsumentów, Wydawnictwo Uczelniane Akademii Ekonomicznej im. Karola Adamieckiego w Katowicach, Katowice 2001.
Koronawirus odkaża powietrze i mnoży śmieci, „Business Insider”, 2020, https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/koronawirus-wplyw-na-srodowisko/dvgdfsh [dostęp: 1–4.03.2021].
KPMG, Karasek J., Musiał A., Gaponiuk K., raport pt. Nowa rzeczywistość: konsument w dobie COVID-19. Jak zmieniły się zwyczaje zakupowe Polaków w czasie koronawirusa?, https://home.kpmg/pl/pl/home/insights/2020/09/raport-nowa-rzeczywistosc-konsument-w-dobie-covid-19-jak-zmienily-sie-zwyczaje-zakupowe-polakow-w-czasie-koronawirusa.html [dostęp: 1–4.03.2021].
Le Quéré C., Jackson R.B., Jones M.W. i in., Temporary reduction in daily global CO2 emissions during the COVID-19 forced confinement, „Nature Climate Change”, 2020, vol. 10, p. 647–653, https://doi.org/10.1038/s41558-020-0797-x.
Muzeum Geologiczne Państwowego Instytutu Geologicznego, Co to są gazy cieplarniane, https://www.pgi.gov.pl/muzeum.html [dostęp: 1–4.03.2021].
Polacy boją się o dochody i ograniczają wydatki, Badanie ARC Rynek i Opinia w dniach od 3 do 10 czerwca 2020, próba N=1066, https://arc.com.pl/polacy-boja-sie-o-dochody-i-ograniczaja-wydatki/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Roubini N., Project Syndicate, The Coming Greater Depression of the 2020s, https://www.project-syndicate.org/columnist/nouriel-roubini [dostęp: 1–4.03.2021].
Rzemieniak M., Nowe tendencje w zachowaniach konsumentów – perspektywa marketingowa, Wydział Nauk Ekonomicznych i Zarządzania, Politechnika Lubelska, Lublin 2016.
Serafińska K., Jak wpłynęła na nas epidemia? Badania psychologów, „Przegląd Uniwersytecki”, 2021, nr 4 (234), https://uni.wroc.pl/wp-content/uploads/2020/12/PU_4_234_2020_www.pdf [dostęp: 1–4.03.2021].
Sieroń A. , Czy pandemia COVID-19 spowoduje zapaść globalnej gospodarki?, „Przegląd Uniwersytecki on-line”, https://uni.wroc.pl/czy-pandemia-covid-19-spowoduje-zapasc-globalnej-gospodarki/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Siwek A., POSbistro blog, Pandemia zwiększyła zapotrzebowanie na dowozy jedzenia, które trwa do teraz!, https://posbistro.com/blog/pl/pandemia-zwiekszyla-zapotrzebowanie-na-dowozy-jedzenia-ktore-trwa-do-teraz/ [dostęp: 01-04.03.2021].
Starzyńska-Rosiecka D., Badanie: 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność, Nauka o Polsce. Portal Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego, https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C79193%2Cbadanie-42-proc-polakow-przyznaje-ze-zdarza-im-sie-wyrzucic-zywnosc.html [dostęp: 1–4.03.2021].
Szafranek-Braś K., Czy pandemia to Eldorado dla spalarni odpadów medycznych?, „Teraz Środowisko”, https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/odpady-medyczne-szpitale-spalarnie-pandemia-Szafranek-Bras-9711.html [dostęp: 1–4.03.2021].
Szczepański J., Wydajność pracy a konsumpcja, „Nowe Drogi. Czasopismo Społeczno-Polityczne”, 1976, nr 11.
Szczepienia przeciw COVID-19. Innowacyjne technologie i efektywność, red. Proper Medical Writing, inicjatywa Nauka przeciw pandemii, Warszawa 2021, https://naukaprzeciwpandemii.pl/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Śleszyńska-Świderska A., Zachowania polskich konsumentów w warunkach globalnego kryzysu gospodarczego, rozprawa doktorska pod kierunkiem dr. hab. Jerzego Borowskiego, prof. UwB, Wydział Ekonomii i Zarządzania, Uniwersytet w Białymstoku, 2017.
Wandas M., Emisje CO2 w Chinach spadły o 100 milionów ton. Przez koronawirusa, Smog Lab, https://smoglab.pl/emisje-co2-w-chinach-spadly-o-100-milionow-ton-przez-koronawirusa/ [dostęp: 1–4.03.2021].
Wisłocka I., Bandowski K., raport pt. Nowy obraz polskiego konsumenta. Postawy i zachowania Polaków w obliczu pandemii koronawirusa, https://www.pwc.pl/pl/publikacje/nowy-obraz-polskiego-konsumenta.html [dostęp: 1–4.03.2021].
World Meteorological Organization, Greenhouse gas concentrations in atmosphere reach yet another high, https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-concentrations-atmosphere-reach-yet-another-high [dostęp: 1–4.03.2021].
Żuchowski I., Brelik A., Wybrane zagadnienia teorii zachowania konsumenta, „Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego”, R. 2007, nr 21, s. 207–231, http://mazowsze.hist.pl/28/Zeszyty_Naukowe_Ostroleckiego_Towarzystwa_Naukowego/650/2007/23163/ [dostęp: 1–4.03.2021].